Značenje i porijeklo prezimena PECIREP

PECIREP - značenje i porijeklo prezimena

Prezime PECIREP jedno je od onih prezimena koja se rijetko susreću u Hrvatskoj. Prema podacima iz popisa stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi tek nešto više od 200 osoba s ovim prezimenom. No, iako je prezime PECIREP relativno rijetko, zanimljivo je istražiti njegovo značenje i porijeklo.Prema etimološkom rječniku, prezime PECIREP nastalo je od riječi "pecirati" i "rep".

Riječ "pecirati" znači "označiti", "označavati", dok riječ "rep" označava stražnji dio tijela, odnosno dio tijela koji se nalazi iza trbuha. Dakle, prezime PECIREP može se prevesti kao "označeni rep".Prema jednoj od teorija, prezime PECIREP potječe od zanimanja. Naime, u prošlosti su postojali zanati koji su se bavili obradom kože, a jedan od njih bio je i zanat kožara. Kožari su izrađivali različite predmete od kože, poput torbi, remena, cipela i sl.

Pri izradi ovih predmeta koristili su različite alate, među kojima je bio i alat za označavanje kože. Taj se alat nazivao "pecirka" ili "pecir". Stoga bi prezime PECIREP moglo potjecati od prezimena osobe koja se bavila zanatom kožara i koristila pecirku za označavanje kože.Prema drugoj teoriji, prezime PECIREP potječe od nadimka. U prošlosti su se nadimci često davali na temelju fizičkih karakteristika osobe ili nekog njenog osobitog ponašanja.

Tako bi prezime PECIREP moglo potjecati od nadimka osobe koja je imala neku osobitost na repu. Na primjer, osoba koja je imala vrlo dug rep, ili je imala neku neobičnu kosu na repu, mogla bi dobiti nadimak "pecirep". Taj bi se nadimak kasnije mogao pretvoriti u prezime.U svakom slučaju, prezime PECIREP ima zanimljivo značenje i potencijalno zanimljivo porijeklo. Iako se rijetko susreće, i dalje je dio našeg kulturnog naslijeđa i vrijedi ga istražiti.