Značenje i porijeklo prezimena MARODI

Značenje prezimena MARODI: Poreklo i značenje imena

Značenje i porijeklo prezimena MARODIPrezime MARODI je jedno od onih prezimena koja se ne sreću često, ali kada se pojave, uvijek izazivaju interesovanje. U ovom članku ćemo se pozabaviti značenjem i porijeklom ovog prezimena.Poreklo i značenje imenaPrezime MARODI je nastalo od imena Maro, koje je skraćenica od imena Marko.

Marko je ime koje potiče iz latinskog jezika i znači ratnik ili borac. Ime Marko je vrlo često u Hrvatskoj, a od njega su nastala brojna prezimena, uključujući i prezime MARODI.Prezime MARODI se najčešće sreće u Istri, a prema nekim izvorima, porijeklo ovog prezimena seže u vrijeme kada su se u Istru doselili Romi. Prema jednoj teoriji, prezime MARODI je nastalo od riječi "marodi", što na romskom jeziku znači "putnik" ili "nomad".

Ova teorija je vrlo zanimljiva, ali nije potvrđena, pa se može samo pretpostaviti da li je tačna.Druga teorija kaže da prezime MARODI potiče od imena Maro, koje je bilo vrlo često ime u Istri u 16. i 17.

vijeku. Prema ovoj teoriji, prezime MARODI bi značilo "pripadnik obitelji Maro", odnosno "sin Marov". Ova teorija je vrlo vjerovatna, jer se prezime MARODI najčešće sreće u Istri, gdje je ime Maro bilo vrlo često u prošlosti.U svakom slučaju, porijeklo prezimena MARODI nije potpuno jasno, ali to ne umanjuje značaj ovog prezimena. MARODI je prezime koje se sreće u Istri, ali i u drugim dijelovima Hrvatske, a nosioci ovog prezimena su poznati po svojoj hrabrosti, upornosti i izdržljivosti.