Značenje i porijeklo prezimena KURELAC

Značenje i porijeklo prezimena KURELAC: Povijest i genealogija obitelji KURELAC.

Značenje i porijeklo prezimena KURELAC: Povijest i genealogija obitelji KURELACPrezime Kurelac jedno je od rijetkih prezimena koje se može pohvaliti s višestoljetnom poviješću. Ovo prezime ima specifično značenje u hrvatskom jeziku, a njegovo porijeklo seže u davnu prošlost.Prezime Kurelac potječe od imena Curel ili Kuril, koje se može prevesti kao "krilati". To ime bilo je vrlo popularno u srednjem vijeku, pogotovo među plemićima.

Ubrzo se pojavilo i prezime Kurelac, koje je nastalo od imena Curel.Prvi put prezime Kurelac spominje se u dokumentima iz 14. stoljeća. Tada su se Kurelaci spominjali kao moćna obitelj koja je posjedovala zemlju u okolici današnje Koprivnice.

U to vrijeme Kurelaci su bili jedna od najvažnijih obitelji u Hrvatskoj.Tijekom srednjeg vijeka Kurelaci su bili poznati kao veliki vojnici i ratnici. Sudjelovali su u mnogim važnim bitkama, a neki su se čak istaknuli i u borbi protiv Turaka. Kurelaci su također bili poznati kao veliki meceni umjetnosti i kulture, a mnogi su od njih bili i umjetnici sami po sebi.I danas postoje brojne obitelji s prezimenom Kurelac, a mnoge od njih mogu pratiti svoje korijene sve do srednjeg vijeka.

U Hrvatskoj se prezime Kurelac nalazi uglavnom u sjeverozapadnom dijelu zemlje, a najveći broj Kurelaca živi u Koprivničko-križevačkoj županiji.Ukratko, prezime Kurelac ima bogatu povijest koja seže u srednji vijek. Kurelaci su bili poznati kao veliki ratnici, meceni umjetnosti i kulture te su ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti. Danas postoje brojne obitelji s prezimenom Kurelac koje mogu pratiti svoje korijene sve do srednjeg vijeka.