Značenje i porijeklo prezimena KUŠČEVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KUŠČEVIĆ: Povijest i genealogija obitelji Kuščević

Prezime Kuščević je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prezime je nastalo od osobnog imena Kušča, koje je bilo uobičajeno u srednjem vijeku.

Kuščevići su se počeli spominjati u Hrvatskoj od 15. stoljeća, a danas se najviše nalaze u Dalmaciji, posebno u okolici Splita i Šibenika.Prezime Kuščević je patronimsko prezime, što znači da je nastalo od očevog imena. To znači da su se Kuščevići prvotno nazivali po imenu svog oca, primjerice Ivanov sin bi bio Ivan Kuščević.

S vremenom su se patronimski nazivi pretvarali u prezimena, tako da se obitelji s vremenom počele nazivati Kuščevići.Kuščevići su bili poznati kao trgovci i zanatlije, a neki su se bavili i brodogradnjom. Također su se bavili poljoprivredom, posebno uzgojem vinove loze.

Mnogi Kuščevići su se u prošlosti bavili pomorskim poslovima, a neki su se čak pridružili Hrvatskoj ratnoj mornarici.U genealoškim istraživanjima Kuščevića, utvrđeno je da su neke obitelji Kuščevića potekle iz Bosne i Hercegovine, dok su se druge obitelji preselile iz Crne Gore u Dalmaciju. Također postoji i teorija da su neki Kuščevići romskog porijekla, no ta teorija nije potvrđena.Danas postoji veliki broj obitelji Kuščevića diljem svijeta, a neke od poznatih osoba s tim prezimenom su glumac Frano Lasić Kuščević, nogometaš Toni Kuščević i političar Gari Cappelli Kuščević.Ukratko, prezime Kuščević ima dugu povijest u Hrvatskoj i ima patronimsko porijeklo. Kuščevići su se bavili različitim zanimanjima, a neke obitelji su se preselile u Hrvatsku iz drugih zemalja. Danas postoje brojne obitelji Kuščevića diljem svijeta, a neki članovi obitelji postali su poznati u različitim područjima.