Značenje i porijeklo prezimena ŠTABARKOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠTABARKOVIĆ: Sve što trebate znati

Značenje i porijeklo prezimena Štabarković: Sve što trebate znatiPrezime Štabarković zvuči vrlo neobično, možda čak i egzotično. No, zapravo, ovo prezime ima svoje korijene u Hrvatskoj, a točnije u zapadnoj Slavoniji. Ime Štabarković potječe od njemačkog imena "Staberg", što znači "stjenovita gora".

Ovo prezime ima nekoliko varijanata, poput Štibarković i Štabarkov.Prezime Štabarković prilično je rijetko u Hrvatskoj, a prema podacima iz 2011. godine, zabilježeno je samo 20 osoba s tim prezimenom. Većina osoba s ovim prezimenom živi u Vukovarsko-srijemskoj županiji te u Zagrebu.Prema nekim izvorima, prezime Štabarković potječe od njemačkih doseljenika koji su se naselili u zapadnu Slavoniju u 18. i 19.

stoljeću. Ti doseljenici bili su uglavnom protestantske vjere te su se naselili u mjestima kao što su Novska, Okučani, Lipovljani i Daruvar. Oni su donijeli sa sobom svoja prezimena, a jedno od njih je bilo i Staberg.Prema drugim izvorima, prezime Štabarković potječe od starog hrvatskog prezimena Tabarković, koje je bilo u upotrebi u 17.

i 18. stoljeću u zapadnoj Slavoniji. Kasnije se to prezime iz nekog razloga promijenilo u Štabarković, no nije poznato točno zašto.Danas se prezime Štabarković nalazi u registru hrvatskih prezimena te ga možemo naći u različitim krajevima Hrvatske. Unatoč tome što je rijetko, ovo prezime ima svoju vrijednost i značenje te nas podsjeća na povijest našeg kraja.