Značenje i porijeklo prezimena PUDAR

PUDAR - značenje i porijeklo prezimena

Prezime PUDAR svoje podrijetlo vuče iz hrvatskog jezika, a riječ "pudar" dolazi od glagola "puditi". Puditi znači dotjerivati, sređivati ili uređivati nešto.

Pretpostavlja se da su nositelji prezimena PUDAR bili ljudi koji su bili zaduženi za dotjerivanje i održavanje oružja, posebice pušaka.Prezime PUDAR rijetko se javlja u Hrvatskoj, a najčešće se može pronaći u sjevernoj Hrvatskoj, u Koprivničko-križevačkoj županiji. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 500 osoba s prezimenom PUDAR.Uz Hrvatsku, prezime PUDAR može se pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke.

U Srbiji je prezime najčešće prisutno na području Vojvodine, dok se u Sloveniji može pronaći u regiji Koroške.Interesantno je da se prezime PUDAR može pronaći i u Brazilu, gdje ga nose potomci hrvatskih iseljenika. Pretpostavlja se da su prezime donijeli hrvatski doseljenici koji su se tijekom 19. stoljeća naselili u Brazil.Prezime PUDAR i danas je prisutno u vojnim krugovima, gdje su osobito zastupljeni u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Međutim, postoje i osobe s prezimenom PUDAR koje se bave umjetnošću, glazbom i sportom.U svakom slučaju, prezime PUDAR ima interesantno značenje i bogatu povijest, a nositelji ovog prezimena mogu se ponositi svojim pretcima i kulturnom baštinom koju nose sa sobom.