Značenje i porijeklo prezimena ŠEMPER

Značenje prezimena ŠEMPER: Odakle potječe?

Prezime Šemper je prilično rijetko u Hrvatskoj te se pojavljuje uglavnom u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Zanimljivo je da se ovo prezime ne pojavljuje u drugim državama, a isto tako ni u drugim jezicima. Što se tiče značenja samog prezimena, ono dolazi od riječi "šimper" koja je bila naziv za obrtnika koji se bavio proizvodnjom hrastovih dasaka.

Pretpostavlja se da je prezime Šemper nastalo u 17. stoljeću na području Zagorja, a tijekom vremena se proširilo na druge dijelove Hrvatske. U to vrijeme, obrtnici su bili važni članovi društva te su se njihova zanimanja često koristila kao prezimena.

Postoji nekoliko teorija o tome kako je prezime Šemper nastalo. Jedna od njih kaže da su se obrtnici koji su proizvodili hrastove daske nazivali "šimperi" jer bi drvo oblikovali uz pomoć alata koji se naziva "šimpa". Ova teorija smatra da se ime "šimpa" nastalo od njemačke riječi "schemp", što znači "odvajati" ili "razlikovati".

Druga teorija kaže da su obrtnici koji su se bavili proizvodnjom hrastovih dasaka bili poznati po tome što su vrlo precizno izrađivali daske i tako osiguravali njihovu izdržljivost. Zato su ih ljudi nazivali "šimperi", što bi se moglo prevesti kao "precizni obrtnici".Iako se ne zna s potpunom sigurnošću kako je prezime Šemper nastalo, jedno je sigurno - ono ima dugu povijest u Hrvatskoj te je i dalje prisutno u nekim dijelovima zemlje.