Značenje i porijeklo prezimena DUNIĆ

Značenje prezimena DUNIĆ: Odakle potječe?

Prezime DUNIĆ je vrlo rasprostranjeno prezime u Hrvatskoj, posebice na području Dalmacije. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 1700 osoba s ovim prezimenom.

Porijeklo prezimena DUNIĆ ima veze s prostorom Dalmacije i Istočne Hercegovine. Prezime je nastalo od imena Dunja, što znači "voće dunje". Pretpostavlja se da je prezime dobiveno na osnovi nekog nadimka vezanog uz dunje, koji je kasnije postao prezime.

Prvi put spominje se u XVII. stoljeću u okolici Gata, malog mjesta smještenog na obali rijeke Cetine. Prezime se kasnije proširilo na cijelu Dalmaciju i Hercegovinu.

Zanimljivo je da se prezime DUNIĆ javlja i u drugim zemljama, poput Srbije i Crne Gore. U tim zemljama riječ "dunja" se koristi slično kao u Hrvatskoj, kao naziv za voće dunje.S obzirom da se prezime DUNIĆ odnosi na voće, može se pretpostaviti da su njegovi nositelji bili ljudi koji su se bavili voćarstvom ili su imali neki drugi odnos prema dunjama. U svakom slučaju, prezime je ostalo popularno i rasprostranjeno diljem Hrvatske i šire.