Značenje i porijeklo prezimena PERŠE

Značenje i porijeklo prezimena PERŠE: Povijest i genealogija

Prezime PERŠE jedno je od brojnih prezimena u Hrvatskoj, a potječe od riječi peršin. Naziv peršin u Hrvatskoj najčešće se povezuje s biljkom peršinom koja se koristi kao začin u kulinarstvu. No, u ovom slučaju, riječ peršin odnosi se na vrstu grmolike biljke koja se naziva peršinica, a koja raste na kamenjarima i obroncima planina u Gorskom kotaru.Prezime PERŠE, prema nekim izvorima, potječe iz sjevernog dijela Hrvatske, točnije iz Gorske Hrvatske, a prvi se put pojavljuje u pisanim izvorima u 18.

stoljeću. Pretpostavlja se da je prezime dobilo naziv po mjestu Perša, koje se nalazi u blizini Ogulina, a koje je bilo naseljeno već u antičko vrijeme.U početku se prezime PERŠE koristilo samo u muškoj varijanti, ali s vremenom se počelo koristiti i u ženskoj varijanti - Perša. Tijekom vremena, prezime se razvijalo i širilo na različite dijelove Hrvatske, posebice u okolici Zagreba, Karlovca i Rijeke.Genealoška istraživanja pokazuju da su nositelji prezimena PERŠE uglavnom bili seljaci i obrtnici, a nešto manji broj ih je bio plemićkog porijekla.

U 19. i 20. stoljeću, prezime se počelo širiti i izvan granica Hrvatske, posebice u Sloveniji i Austriji.Danas postoje mnoge obitelji s prezimenom PERŠE diljem Hrvatske i svijeta.

Neki od poznatijih nositelja prezimena su hrvatski dramski pisac i redatelj Miroslav Peršić, hrvatski rukometaš Zlatko Peršić te hrvatski nogometaši Ivan i Tomislav Peršić.Ukratko, prezime PERŠE potječe iz sjevernog dijela Hrvatske, a naziv je dobilo po mjestu Perša u okolici Ogulina. Prezime se pojavljuje u pisanim izvorima u 18. stoljeću te se tijekom vremena razvijalo i širilo na različite dijelove Hrvatske, a kasnije i na Sloveniju i Austriju. Danas postoje mnoge obitelji s prezimenom PERŠE, a među poznatijim nositeljima su hrvatski dramski pisac i redatelj Miroslav Peršić te hrvatski rukometaš Zlatko Peršić i nogometaši Ivan i Tomislav Peršić.