Značenje i porijeklo prezimena TRTICA

Značenje prezimena TRTICA: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena TRTICA: Odakle potječe?Prezime Trtica jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Prezime je nastalo od imena biljke trtica, koja je u narodu poznatija kao preslica. Ova biljka često se koristila u medicinske svrhe, a njezino ime potječe od latinske riječi "equisetum", što znači "konjska repica".

Prezime Trtica prvi put se spominje u 17. stoljeću u Hrvatskoj, a pretpostavlja se da potječe iz sjeverozapadne Hrvatske, točnije s područja Čakovca i Varaždina. Prezime se proširilo tijekom 18.

i 19. stoljeća, a danas ga nose brojne obitelji diljem Hrvatske.U Sloveniji, prezime Trtica također je često, a pretpostavlja se da ima isto značenje kao i u Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini, prezime Trtica najčešće se javlja u Hercegovini, a pretpostavlja se da potječe od Hrvata koji su se doselili iz Hrvatske u Hercegovinu tijekom povijesti.Uz prezime Trtica, postoje i druga slična prezimena poput Trtanj, Trtovac, Trtanjek i slično.

Sva ova prezimena također potječu od imena biljke trtica, a javljaju se uglavnom na području Hrvatske i Slovenije.Ukratko, prezime Trtica ima značenje "pripadnik obitelji Trtica", a potječe od imena biljke trtica. Prezime se proširilo tijekom 18. i 19. stoljeća, a danas ga nose brojne obitelji u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.