Značenje i porijeklo prezimena PULJA

PULJA - značenje i porijeklo prezimena

Prezime PULJA jedno je od manje zastupljenih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi samo 97 osoba s tim prezimenom.

Prezime PULJA prisutno je u nekoliko hrvatskih županija, a najviše u Istarskoj županiji, gdje živi 43% osoba s tim prezimenom. Ostale županije u kojima se nalaze nositelji ovog prezimena su Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka i Grad Zagreb.Prezime PULJA ima nekoliko mogućih etimoloških korijena. Jedna od teorija kaže da prezime potječe od talijanskog prezimena Poia, koje se u Istri često pretvaralo u Pulja.

Druga teorija govori da prezime PULJA dolazi od latinskog imena Paulus, koje se u hrvatskom jeziku pretvorilo u Pavao i Pavlić, a u Istri u Pulja.Prezime PULJA nije se često pojavljivalo u povijesti, ali postoje neka zapažanja o osobama s tim prezimenom. Tako je u 18. stoljeću u malom istarskom mjestu Žminj živio jedan od prvih poznatih nositelja prezimena PULJA - Pietro Pulja.

On je bio kovač i proizvodio je oružje za austrijsku vojsku. Tijekom Drugog svjetskog rata u Istri je živio partizan Ivo Pulja, koji je bio jedan od komandanata Narodnooslobodilačke vojske Istre.U današnje vrijeme, nositelji prezimena PULJA uglavnom su obični ljudi koji se bave različitim zanimanjima. Iako je prezime rijetko, ono ima svoju povijest i značaj, a nositelji prezimena s ponosom ga nose i čuvaju od zaborava.