Značenje i porijeklo prezimena PERINČIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PERINČIĆ

Prezime PERINČIĆ spada u kategoriju relativno rijetkih prezimena u Hrvatskoj. Prezime PERINČIĆ potječe od muškog imena Pere, koje je inače skraćenica imena Petar. U hrvatskim zemljopisnim imenicama, riječ "pero" znači greben, a dobilo je naziv po obliku.

Iz imena Pere potječu i druga prezimena poput Perić, Perković, Peran, Perica i slično.Prezime PERINČIĆ ima zanimljivo porijeklo. Prema dostupnim izvorima, prezime PERINČIĆ potječe iz istočne Hercegovine, gdje se pojavilo za vrijeme turske vlasti u 16. stoljeću. Prema jednoj teoriji, prezime PERINČIĆ nastalo je od hrvatskog prezimena Perić, koje se u to vrijeme često pojavljivalo u toj regiji.

Tijekom turske vlasti, neki Hrvati su se odlučili na preseljenje u sjevernije krajeve, pa tako i u današnju Hrvatsku. Prezime se najviše zadržalo na području Dalmacije, a ima ih i u drugim dijelovima Hrvatske.Prezime PERINČIĆ je u Hrvatskoj rašireno uglavnom u Dalmaciji, a najviše ih je u Splitu i okolici. Zanimljivo je da se prezime PERINČIĆ pojavljuje i u drugim zemljama, poput SAD-a, Kanade, Argentine i Australije.

Najvjerojatnije se radi o iseljenicima iz Hrvatske koji su tijekom proteklih stoljeća otišli u potrazi za boljim životom.Uz prezime PERINČIĆ vežu se i neka znamenita imena. Tako je jedan od najpoznatijih PERINČIĆ-a u Hrvatskoj bio poznati hrvatski književnik Jakša Fiamengo, čije je pravo prezime bilo PERINČIĆ. Također, u Hrvatskoj postoji i poznati odvjetnički ured Perinčić i partneri.Ukratko, prezime PERINČIĆ ima zanimljivo porijeklo i veže se uz istočnu Hercegovinu u vrijeme turske vlasti. Danas se prezime PERINČIĆ najviše pojavljuje u Dalmaciji, a rašireno je i u drugim zemljama.