Značenje i porijeklo prezimena FUNDUK

Značenje prezimena FUNDUK: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena FUNDUKPrezime Funduk je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj i drugim zemljama. Prezime Funduk je zabilježeno kao prezime u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji. Prema nekim izvorima, prezime Funduk potječe iz Turske, a prema drugima iz Bugarske.

Prezime Funduk moglo bi se povezati s turskom riječi 'fındık', što znači 'lješnjak'. To bi značilo da bi se prezime Funduk moglo povezati s nekim područjem s puno nasada lješnjaka, ili da su se prvi nositelji prezimena bavili uzgojem lješnjaka.Ipak, prema nekim izvorima, prezime Funduk ima korijene u srednjovjekovnoj Bugarskoj. Prema ovoj teoriji, prezime Funduk bilo bi derivat od bugarskog prezimena Fundukov, što bi značilo da su prvi nositelji ovog prezimena bili potomci nekog plemića ili vlastelina s ovim prezimenom.

Prema ovoj teoriji, prezime Funduk bi bilo raspoređeno po cijeloj regiji Balkana, ali s drukčijim varijacijama, poput Funduković, Funduklić, itd.Prezime Funduk se u Hrvatskoj prvi put spominje u 19. stoljeću. Prvi nositelji ovog prezimena uglavnom su bili seljaci i obrtnici.

Danas se prezime Funduk nalazi u svim dijelovima Hrvatske, ali najviše na području Slavonije i Dalmacije. U Bosni i Hercegovini, prezime Funduk se uglavnom nalazi na području Tuzlanskog kantona.U svakom slučaju, različiti izvori pružaju različite teorije o porijeklu prezimena Funduk. Bez obzira na to iz kojeg područja potječe, prezime Funduk i dalje čuva svoju jedinstvenu povijest i tradiciju.