Značenje i porijeklo prezimena LAKUŠIĆ

Značenje i porijeklo prezimena LAKUŠIĆ:

Prezime Lakušić ima svoje korijene u Hrvatskoj, iako se može pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije i Crne Gore. Ime Lakušić dolazi od imena Lakiša, što potječe iz staroslavenske riječi "laka", što znači lak, te od sufiksa "-ša", što se koristi za izradu imena.Prezime Lakušić se prvi put pojavilo u dokumentima u 16.

stoljeću, u Dalmaciji. Kasnije se širilo po drugim dijelovima Hrvatske, poput Slavonije, Hercegovine i Bosne i Hercegovine. U nekim dijelovima Hrvatske, kao što su Dalmacija i Hercegovina, prezime Lakušić se često pojavljuje, dok se u drugim dijelovima smatra rijetkim.Prema genealoškim istraživanjima, obitelj Lakušić potječe iz mjesta Ljubovo kod Šibenika, gdje su živjeli u 18.

stoljeću. Nakon toga, različiti članovi obitelji preselili su se u različite dijelove Hrvatske i šire.Prezime Lakušić može imati različite oblike pisanja, ovisno o tome gdje se nalazi.

Na primjer, u Dalmaciji se često piše kao Lakuša, a u Crnoj Gori kao Lakušićević.U današnje vrijeme, prezime Lakušić nosi velik broj ljudi diljem Hrvatske i svijeta. Mnogi od njih su uspješni u različitim područjima, poput sporta, umjetnosti, znanosti i politike. Bez obzira na njihove individualne uspjehe, svi nositelji prezimena Lakušić imaju zajedničke korijene i povijest koja ih povezuje.