Značenje i porijeklo prezimena DEVALD

Značenje prezimena DEVALD: Odakle potječe?

Prezime Devald nalazi se među manje rasprostranjenim prezimenima u Hrvatskoj, ali i šire. Njegovo porijeklo nije lako utvrditi, no prema nekim izvorima potječe iz Njemačke.

Prezime Devald se inače sastoji od dvije riječi: "de" i "vald". "De" bi u ovom slučaju moglo biti skraćenica od "von" ili "aus", što bi značilo "iz" ili "od". "Vald" znači "šuma" ili "gospodar šume".

Stoga bi Devald moglo značiti "gospodar šume iz" ili "od šume".Postoji nekoliko teorija o nastanku prezimena Devald. Jedna od njih je da su nositelji ovog prezimena bili vlasnici šuma ili su radili u šumarstvu, pa su tako dobili prezime koje se odnosi na šumu.

Druga teorija je da su nositelji prezimena Devald bili plemići koji su posjedovali zemlju u šumskom području, pa su tako dobili prezime koje označava gospodara šume. Treća teorija je da se prezime Devald pojavilo nakon što su se ljudi iz jednog mjesta preselili u drugo koje je bilo na brdu ili u šumskom području.Prezime Devald se danas može pronaći u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Brazilu i drugim zemljama. U Hrvatskoj je najviše zastupljeno u Zagrebu, Rijeci i okolici, te na otoku Krku. Unatoč tome što nije među najčešćim prezimenima, nositelji prezimena Devald su se istaknuli u različitim područjima kao što su glazba, sport, politika i drugo.