Značenje i porijeklo prezimena SAVIČIĆ

Značenje i porijeklo prezimena SAVIČIĆ

Prezime SAVIČIĆ jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi gotovo 4.500 ljudi s tim prezimenom. Prezime SAVIČIĆ vjerojatno je nastalo od imena Sava, koje je bilo vrlo popularno u srednjem vijeku.

Prema jednoj teoriji, prezime SAVIČIĆ potječe od imena Sava, koje znači "časti se" ili "štuje se". Sava je bilo popularno žensko ime u srednjem vijeku, a kasnije je postalo i muško ime. Prezime SAVIČIĆ tako bi moglo značiti "potomak Sava" ili "pripadnik obitelji koja se časti Sava".Druga teorija kaže da prezime SAVIČIĆ potječe od riječi "sav", što na ruskom jeziku znači "savjetnik". Prezime SAVIČIĆ tako bi moglo značiti "potomak savjetnika" ili "pripadnik obitelji koja je bila savjetničkog podrijetla".Prezime SAVIČIĆ najčešće se pojavljuje u Dalmaciji, ali se može naći i u drugim dijelovima Hrvatske.

Prezime je prisutno i u susjednim zemljama kao što su BiH, Srbija i Crna Gora. Uglavnom se radi o prezimenu koje potječe iz srpske etničke grupe, a ime Sava i dalje je vrlo popularno u Srbiji.U Hrvatskoj su se prezimena počela koristiti u 15. stoljeću, a službeno su registrirana tek u 19. stoljeću.

Tada je donesen Zakon o osobnim imenima i prezimenima iz 1835. godine koji je propisao da svaka osoba mora imati osobno ime i prezime, i to prezime koje se nasljeđuje od oca.Prezime SAVIČIĆ nastalo je, dakle, u vrijeme kada su se počela koristiti prezimena, a odakle točno potječe još nije sasvim jasno. Ipak, kao što smo vidjeli, postoje teorije koje ukazuju na moguće porijeklo prezimena.