Značenje i porijeklo prezimena BARJAKTARIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BARJAKTARIĆ

Prezime BARJAKTARIĆ spada u red rijetkih prezimena u Hrvatskoj. Prezime se sastoji od dvije riječi: "barjak" i "tarić". Riječ "barjak" odnosi se na zastavu, dok "tarić" predstavlja sufiks koji označava zanimanje ili porijeklo.

Prema tome, prezime BARJAKTARIĆ znači "pripadnik ili nositelj zastave".Porijeklo prezimena BARJAKTARIĆ nije potpuno jasno, ali se čini da je nastalo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u području Varaždina. Pretpostavlja se da su nositelji ovog prezimena bili pripadnici neke vojne jedinice ili su se bavili izradom i nošenjem zastava.Prezime BARJAKTARIĆ spominje se u starim dokumentima, a najstariji zapis potječe iz 1671. godine.

U to vrijeme, nositelji ovog prezimena živjeli su u selu Bednja u blizini Varaždina. Tijekom vremena, prezime se proširilo na druge dijelove Hrvatske, uključujući Zagorje, Slavoniju i Istru.Danas, nositelji prezimena BARJAKTARIĆ žive diljem Hrvatske, ali ih nije mnogo. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi samo 83 osobe s ovim prezimenom. Najviše ih živi u Varaždinskoj županiji, ali ih ima i u Zagrebu, Splitu i drugim gradovima.Ukratko, prezime BARJAKTARIĆ znači "pripadnik ili nositelj zastave" i potječe iz sjeverozapadne Hrvatske. Iako nije vrlo uobičajeno, ovo prezime se spominje već stoljećima i danas ga nosi mali broj ljudi diljem Hrvatske.