Značenje i porijeklo prezimena CELČIĆ

Značenje prezimena CELČIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena CELČIĆ: Odakle potječe?Prezime CELČIĆ jedno je od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje je specifično za određeno područje. Naime, prezime CELČIĆ vezano je uz područje Dalmacije i okolicu grada Zadra, gdje se najčešće i susreće.Porijeklo prezimena CELČIĆ nije sasvim jasno, no pretpostavlja se da ima korijene u staroj slavenskoj riječi "čelja", što bi značilo "glava". Također, po nekim tumačenjima, prezime CELČIĆ može biti izvedeno iz imena "Čečil" ili "Čelik".

Međutim, ova tumačenja nisu potvrđena te ostaje neizvjesno porijeklo prezimena CELČIĆ.Prema nekim izvorima, prezime CELČIĆ prvi put se spominje u 16. stoljeću u Zadru, no tada je bilo zabilježeno u drugačijem obliku - "Celčići". Tijekom vremena prezime se mijenjalo, pa su se tako pojavljivali oblici poput "Celjčić" ili "Celičić".

Danas se najčešće koristi oblik "Celčić".Interesantno je da postoji i jedna legenda vezana uz prezime CELČIĆ. Prema toj legendi, u vrijeme kada su Turci opsijedali grad Biograd, jedan od branitelja bio je mladić po imenu Čelčić. Kako bi ohrabrio branitelje, Čelčić je počeo pjevati pjesmu koja je zvučala poput "Celčić, Celčić, Celčić".

Ova pjesma je ohrabrila branitelje, a nakon pobjede, Čelčić je dobio nadimak "Celčić". Također, prema ovoj legendi, svi koji su se izjašnjavali kao Čelčići počeli su se izjašnjavati kao Celčići.Unatoč tome što nije potpuno jasno porijeklo prezimena CELČIĆ, ono je i danas vrlo zastupljeno u Dalmaciji i diljem Hrvatske. Uz to, brojni pojedinci s ovim prezimenom ostavili su značajan trag u hrvatskoj povijesti, kulturi te umjetnosti.