Značenje i porijeklo prezimena CELINIĆ

Značenje i porijeklo prezimena CELINIĆ:

Prezime Celinić ima dugu i zanimljivu povijest te ima svoje korijene u Hrvatskoj. Prezime Celinić je varijacija prezimena Čelina, koje se pojavljuje u srednjovjekovnim dokumentima na području Dalmacije i Hercegovine. Čelina je bila zemljišna posjeda koja se nalazila u okolici Splita, stoga se pretpostavlja da su prvi nositelji prezimena Čelina bili stanovnici ovog područja.

Prezime Celinić se prvi puta spominje u 18. stoljeću u okolici Koprivnice. Prema jednoj teoriji, prezime Celinić može imati korijene u imenu zaštitnika, sv.

Celestina, koji je bio popularan u Dalmaciji. Druga teorija kaže da prezime potječe od riječi "čelina", što u starijem hrvatskom jeziku označava "visoko uzvišenje". U tom slučaju, prezime bi se odnosilo na nekoga tko živi na brdu ili uzvisini.Prezime Celinić se danas može pronaći diljem Hrvatske, s najvećim brojem nositelja u sjevernom dijelu zemlje.

Prezime je također prisutno u susjednim zemljama kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora.Značenje prezimena Celinić se može tumačiti na različite načine. Prema jednoj interpretaciji, prezime bi moglo značiti "pripadnik obitelji Celestina", dok bi prema drugoj interpretaciji moglo značiti "osoba koja živi na uzvisini". U svakom slučaju, prezime Celinić ima bogatu povijest i zanimljivo porijeklo.