Značenje i porijeklo prezimena KAMENIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KAMENIĆ: Povijest i geneza prezimena KAMENIĆ

Prezime KAMENIĆ jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj, a može se pronaći i u drugim zemljama poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Kamenički su se rodovi nalazili u različitim krajevima, a danas se mogu pronaći u gotovo svim dijelovima Hrvatske.Prezime KAMENIĆ izvedeno je od riječi "kamen", što ukazuje na moguće zanimanje ili mjesto podrijetla prvog nositelja prezimena. Prema jednoj teoriji, prezime KAMENIĆ potječe od riječi "kamen" koja se odnosi na kameni materijal, a koja je imala važnu ulogu u građevinarstvu i arhitekturi u prošlosti. Prezime bi se stoga moglo odnositi na zanimanje klesara, zidara ili graditelja.

Postoji i druga teorija koja se odnosi na toponim, odnosno geografsko područje. Prezime bi se moglo odnositi na mjesto podrijetla prvog nositelja prezimena, koje je moglo biti planinsko područje ili područje bogato kamenjem.Prvi put se prezime KAMENIĆ spominje u 17. stoljeću u Kastvu, a nakon toga se počelo širiti na susjedne krajeve. U 18.

stoljeću, prezime se spominje u Gorskom kotaru, te u Slavoniji u 19. stoljeću. Prezimena KAMENIĆ ima i u Bosni i Hercegovini, a tamo se prvi put spominje u 18. stoljeću u okolici Sarajeva.Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi 4.731 osoba s prezimenom KAMENIĆ, a najviše ih živi u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Prezime KAMENIĆ često se mijenjalo tijekom povijesti, a varijacije prezimena uključuju KAMENICA, KAMENITI, KAMENKOVIĆ i druge.Uz prezime KAMENIĆ, postoji i prezime KAMENAR koje se također izvodi iz riječi "kamen". Različiti su razlozi zbog kojih se prezimena mijenjaju tijekom vremena, ali svaka varijacija ukazuje na različito podrijetlo ili značenje.Ukupno gledajući, značenje i porijeklo prezimena KAMENIĆ ukazuju na kamen kao važan element u prošlosti, bilo kao građevinski materijal ili geografski područje. Prezime je povezano s različitim krajevima i zanimanjima, a danas ga nose brojni ljudi diljem Hrvatske i drugih zemalja.