Značenje i porijeklo prezimena MENDIKOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena MENDIKOVIĆ: Povijest i geneza prezimena MENDIKOVIĆ

Prezime MENDIKOVIĆ spada u kategoriju prezimena koja u sebi nose značenje i porijeklo koje seže u daleku prošlost. Ovo prezime ima korijene u južnoj Europi, a točnije na području današnje Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.Prema nekim izvorima, prezime MENDIKOVIĆ potječe od imena MENDE koje je bilo uobičajeno u ovim krajevima u 15.

i 16. stoljeću, dok drugi izvori tvrde da je prezime nastalo od imena MENDOR koje je popularno bilo u 17. stoljeću.

Naime, u tim vremenima su se ljudi imenovali prema zanimanju koje su obavljali ili nekom fizičkom obilježju, pa se tako vjeruje da je netko tko je nosio prezime MENDIKOVIĆ imao neku veze s planinama ili vrhovima.Zanimljivo je da se prezime MENDIKOVIĆ prvo pojavilo u Dalmaciji, Hrvatskoj, a zatim se proširilo na susjedne zemlje. Jedna od najpoznatijih obitelji s ovim prezimenom bila je obitelj MENDIKOVIĆ iz Gruda, koja je bila poznata po ratničkoj tradiciji i sudjelovanju u borbama protiv Osmanlija.

U nove vrijeme, prezime MENDIKOVIĆ se proširilo diljem svijeta, posebice u Sjevernoj Americi i Europi, a nositelji ovog prezimena danas se bave različitim zanimanjima i djelatnostima.Ukratko rečeno, značenje i porijeklo prezimena MENDIKOVIĆ ima svoje korijene u južnoj Europi, a ime potječe od zanimanja ili fizičkog obilježja osobe koja ga je nosila. Ovo prezime se prvo pojavilo u Hrvatskoj, a zatim se proširilo na susjedne zemlje, pa čak i na druge kontinente.