Značenje i porijeklo prezimena LOVRINOV

Značenje i porijeklo prezimena LOVRINOV

Prezime Lovrinov jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj te se nalazi na 74. mjestu popisa najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Lovrinov je prezime koje se sastoji od dva dijela, Lovrin i sufiksa -ov.

Prezime Lovrin potječe od imena Lovro, koje je hrvatska inačica latinskog imena Laurentius, koje znači "onaj koji nosi vijenac". Ime Lovro bilo je vrlo popularno u srednjem vijeku, a danas se rjeđe koristi. Sufiks -ov dodaje se na kraju prezimena te označava pripadnost određenoj obitelji ili kraju.Prema podacima iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 1.200 osoba s prezimenom Lovrinov. Najviše ih živi u Zagrebu, Rijeci, Puli i Osijeku. Prezime Lovrinov može se pronaći i u drugim zemljama, poput Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.Postoji nekoliko obitelji s prezimenom Lovrinov koje su poznate u Hrvatskoj.

Jedna od njih je obitelj Lovrinov iz Varaždina, koja se bavi proizvodnjom i prodajom namještaja. Također, Lovrinov je prezime poznatog hrvatskog glumca i redatelja, Zlatka Lovrinovića, koji je rođen u Karlovcu.Ukratko, prezime Lovrinov potječe od imena Lovro te označava pripadnost određenoj obitelji ili kraju. Danas se Lovrinov nalazi na 74. mjestu popisa najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a najviše ih živi u Zagrebu, Rijeci, Puli i Osijeku.