Značenje i porijeklo prezimena PILINGER

PILINGER - značenje i porijeklo prezimena

Prezime PILINGER spada u kategoriju njemačkih prezimena i veoma je rijetko u Hrvatskoj. Ovo prezime se prvi put pojavilo u Bavarskoj, a danas se može pronaći u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj i Češkoj.Prema nekim izvorima, prezime PILINGER potječe od njemačke riječi "Pilger", što znači hodočasnik.

Drugi izvori navode da prezime potječe od njemačke riječi "Pilz", što znači gljiva. Ovo bi moglo ukazivati na to da su se prvi nositelji prezimena bavili sakupljanjem gljiva ili da su bili hodočasnici koji su se hranili gljivama tokom putovanja.Prezime PILINGER prvi put se spominje u dokumentima iz 16. stoljeća u gradu Freising u Bavarskoj.

Tada je jedan od nositelja prezimena bio zabilježen kao vlasnik zemlje i imovine u tom području. Kasnije, u 18. i 19.

stoljeću, prezime se proširilo na druge dijelove Njemačke i Austrije.Danas postoje različite varijacije prezimena PILINGER, kao što su Pilinger, Pielinger, Pielinger, Pielinger i druge. Ovo prezime je rijetko u Hrvatskoj, ali se može pronaći u nekim dijelovima Slavonije i Baranje.U svakom slučaju, prezime PILINGER ima zanimljivu povijest i porijeklo koje seže stoljećima unatrag. Njegovi nositelji su sigurno ostavili svoj trag u povijesti i kulturi regija u kojima su živjeli.