Značenje i porijeklo prezimena STRAHINIĆ

Značenje i porijeklo prezimena STRAHINIĆ

Prezime STRAHINIĆ je jedno od češćih prezimena u Srbiji i Hrvatskoj. Prema statistici, u Srbiji živi oko 2.000 osoba s ovim prezimenom, dok u Hrvatskoj živi oko 400 osoba s ovim prezimenom.

Prezime STRAHINIĆ potječe od imena Strahinja, koje je nastalo od riječi "strah" i sufiksa "-inja". Ovo prezime se pojavilo u vrijeme kada su se prezimena počela koristiti kao oblik identifikacije ljudi.Prema nekim izvorima, prezime STRAHINIĆ potječe iz Hercegovine, a kasnije se proširilo na cijelu regiju.

U Hercegovini se prezime STRAHINIĆ najčešće pojavljuje u mjestima kao što su Trebinje, Bileća i Ljubinje.Prezime STRAHINIĆ se može naći i u drugim dijelovima Balkana, kao što su Crna Gora, Makedonija i Bugarska.

U Crnoj Gori, prezime se najčešće pojavljuje u mjestima kao što su Nikšić, Pljevlja i Bijelo Polje.Postoji nekoliko poznatih osoba s prezimenom STRAHINIĆ, kao što su srpski književnik Svetislav STRAHINIĆ, hrvatski nogometaš Ante STRAHINIĆ i srpski glumac Miodrag STRAHINIĆ.Ukratko, prezime STRAHINIĆ potječe od imena Strahinja, koje je nastalo od riječi "strah" i sufiksa "-inja". Prezime se najčešće pojavljuje u Hercegovini, ali se može naći i u drugim dijelovima Balkana.