Značenje i porijeklo prezimena KREMENJAŠ

Kremenjaš - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Kremenjaš jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj. Međutim, iako nije toliko često, ono ima svoje značenje i porijeklo koje vrijedi istražiti.Prezime Kremenjaš nastalo je od riječi "kremen", što je stijena sastavljena od kremena.

Kremenjaš bi stoga mogao značiti nešto poput "onaj koji je povezan s kremenom" ili "onaj koji radi s kremenom". Ovo prezime može biti povezano s nekim zanimanjem koje je u prošlosti bilo vezano uz kamen ili kremen, poput kamenoresca, rudara ili kovača.Porijeklo prezimena Kremenjaš seže u prošlost, u doba kada su se ljudi počeli prezivati prema zanimanju kojim su se bavili ili prema mjestu odakle su potjecali. Prezime Kremenjaš moglo bi potjecati iz nekog kraja gdje je bilo mnogo kremena ili gdje se radilo s kremenom.Prezime Kremenjaš danas se može pronaći diljem Hrvatske, iako nije toliko često.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 200 osoba s ovim prezimenom.

Najveći broj osoba s ovim prezimenom živi u Zagrebu i okolici, ali postoje i osobe s ovim prezimenom u drugim dijelovima zemlje.Uz prezime Kremenjaš, postoji i nekoliko varijanti ovog prezimena, poput Kremenjača, Kremenjašević, Kremenjašek i slično. Ove varijacije mogu biti posljedica različitih dijalekata ili promjena koje su se dogodile tijekom vremena.Ukratko, prezime Kremenjaš ima svoje značenje i porijeklo koje seže u prošlost. Iako nije toliko često, ovo prezime može biti povezano s nekim zanimanjem ili mjestom odakle potječe. Danas se ovo prezime može pronaći diljem Hrvatske, iako u manjem broju.