Značenje i porijeklo prezimena ŠTIVIN

Značenje prezimena ŠTIVIN: Odakle potječe?

Prezime ŠTIVIN rijetko se susreće u Hrvatskoj, ali se ipak može pronaći u nekim dijelovima zemlje. Prezime ima slavensko porijeklo, a pretpostavlja se da je nastalo od imena ŠTIVO, koje je bilo uobičajeno ime u srednjovjekovnoj Hrvatskoj.Postoji nekoliko teorija o tome kako je prezime ŠTIVIN nastalo.

Jedna od njih kaže da je prezime nastalo od nadimka koji se davalo osobama koje su bile vrlo vješte u pisanju ili su se bavile pisanjem. Druga teorija govori da je prezime nastalo od imena mjesta ili naselja u kojem su živjeli prvi nositelji prezimena.Prezime ŠTIVIN prvi put se spominje u 18.

stoljeću u Hrvatskoj, ali se čini da nije bilo u širokoj upotrebi sve do 19. stoljeća. Danas se prezime ŠTIVIN može pronaći u nekim dijelovima Hrvatske, ali se također može pronaći i u drugim zemljama, poput Slovenije i Rusije.

U Hrvatskoj se prezime ŠTIVIN najčešće javlja u sjeverozapadnom dijelu zemlje, posebno u Međimurju i okolici. Prezime je relativno rijetko, ali se ipak može pronaći u nekim drugim dijelovima zemlje, poput Zagreba, Splita i Osijeka.Iako je prezime ŠTIVIN relativno rijetko, nositelji ovog prezimena mogu biti ponosni na svoje slavensko porijeklo i na povijest koja stoji iza njihovog prezimena.