Značenje i porijeklo prezimena MATONIČKIN

Značenje i porijeklo prezimena MATONIČKIN

Prezime MATONIČKIN spada u skupinu rijetkih prezimena u Hrvatskoj. Nastalo je od muškog imena Matija, koje je u Hrvatskoj vrlo često ime, te se tako može pretpostaviti da je prezime MATONIČKIN zapravo izvedeno od nadimka Matonič, odnosno, Matijin sin.Prema zapisima iz matičnih knjiga, prezime se prvi put pojavljuje u Ozlju, gradiću u Karlovačkoj županiji, u 19.

stoljeću. Od tada se prezime proširilo na nekoliko obitelji, iako je očuvano samo nekoliko izvornih oblika prezimena.Postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena MATONIČKIN. Jedna od njih kaže da potječe iz južne Hrvatske, odnosno od prezimena Matoničević.

Prema nekim pričama, Matoničevići su se selili u Ozalj i okolicu, te su tamo promijenili oblik prezimena u MATONIČKIN. Međutim, ova teorija nije potvrđena, te se ne zna točno porijeklo prezimena.Druga teorija govori da prezime potječe iz još starijeg imena Matonija. To ime je, prema nekim izvorima, bilo u upotrebi u Rimskom carstvu, te se može pretpostaviti da se prezime MATONIČKIN izvuklo iz toga imena.

Unatoč rijetkosti prezimena u Hrvatskoj, ljudi s prezimenom MATONIČKIN zapravo nisu ograničeni na određeni kraj. Danas se obitelji s tim prezimenom mogu naći diljem Hrvatske, a nekolicina ih živi i u inozemstvu.Ukratko, prezime MATONIČKIN je izvedeno od muškog imena Matija, a njegovo porijeklo nije potpuno jasno. Međutim, činjenica da se prezime pojavljuje u različitim krajevima Hrvatske, ukazuje na to da njegovi nositelji nisu ograničeni na određeni dio zemlje.