Značenje i porijeklo prezimena ZAKARIĆ

Značenje i porijeklo prezimena Zakarić: Povijest i geneza prezimena Zakarić.

Prezime Zakarić, kao što i samo ime govori, ima svoje korijene u Bibliji. Naime, ime je izvedeno iz imena Zaharije, jednog od najpoznatijih likova u Starom zavjetu.

Zaharija je bio svećenik i otac Ivana Krstitelja, a spominje se u brojnim biblijskim pričama.Prezime Zakarić prvi put se spominje u Bosni i Hercegovini u 16. stoljeću. Tada je ovo prezime bilo vrlo rijetko, a nosili su ga uglavnom muslimani.

Kasnije, kroz povijest, prezime se proširilo te su ga počeli nositi i neki Hrvati i Srbi.Zakarić je prezime koje se danas može pronaći diljem svijeta, iako je najviše rasprostranjeno na području Bosne i Hercegovine, ali i u nekim drugim zemljama bivše Jugoslavije. U Hrvatskoj se prezime Zakarić najčešće pojavljuje u Dalmaciji.Interesantno je da se prezime Zakarić u Bosni i Hercegovini često izgovara kao "Zekarić", što ukazuje na utjecaj turskog jezika.

Naime, turski jezik ima zvučni glas "z", ali ga se u bosanskim i srpskim dijalektima često izgovara kao "dz" ili "j". Zbog toga se i prezime Zakarić često izgovara kao "Zekarić".Ukratko, prezime Zakarić ima svoje korijene u Bibliji, a prvi se put spominje u Bosni i Hercegovini u 16. stoljeću. Danas se prezime nalazi diljem svijeta, a najviše je rasprostranjeno na području Bosne i Hercegovine, ali i u nekim drugim zemljama bivše Jugoslavije.