Značenje i porijeklo prezimena KANCIJAN

Značenje i porijeklo prezimena KANCIJAN: Povijest i genealogija obitelji Kancijan

Prezime Kancijan jedno je od rijetkih prezimena koje se može pronaći samo u Hrvatskoj, točnije u Istri. Prema povijesnim dokumentima, Kancijani su se prvi put spominjali u 16. stoljeću u Istri, a danas ih ima oko 200 u Hrvatskoj.

Prema kvantitativnoj analizi iz 2019. godine, najviše ih živi u Puli i okolici.Ovo prezime ima latinsko podrijetlo i ime se može pratiti sve do Rimskog Carstva. Prema nekim istraživanjima, prezime potječe od riječi "Cantianus" koja je latinskog podrijetla i označava osobu koja je rođena u mjestu Cantiano u Italiji. Ta bi osoba mogla biti rimski vojnik koji je došao u Istru i naselio se na tom području.

S druge strane, postoji i druga teorija koja tvrdi da je Kancijan izvedenica od talijanske riječi "Cancellianus", koja označava osobu koja se bavi pisanjem ili administracijom. Prema toj teoriji, Kancijani su tijekom povijesti bili poznati kao pismoznanci i upravitelji.U Hrvatskoj se prezime Kancijan pojavljuje u dokumentima iz 16. stoljeća, a najčešće je bilo zabilježeno u Istri.

Tijekom godina, obitelj Kancijan se proširila na cijelu Hrvatsku i danas ima mnogo potomaka koji se ponose svojim prezimenom.Kada je riječ o genealogiji, postoje različite grane obitelji Kancijan koje su se razvile tijekom godina. Obiteljsko stablo Kancijan datira sve do 15. stoljeća, a velik broj članova obitelji imao je važne društvene i političke funkcije u Istri.U moderno doba, prezime Kancijan i dalje postoji u Hrvatskoj i ljudi koji ga nose ponosni su na svoje porijeklo. Neki od njih su se odlučili baviti genealogijom i istraživati svoje korijene, stvarajući tako obiteljske arhive i dokumentaciju za buduće generacije.