Značenje i porijeklo prezimena LJUBENKOV

Značenje i porijeklo prezimena LJUBENKOV

Prezime Ljubenkov prilično je često u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, poput Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore. Ime Ljubenkov dolazi od muškog imena Ljuben, koje je izvedeno od imena Ljubomir. To ime dolazi od slavenske riječi "ljubomir", koja znači "onaj koji je pun ljubavi".

Prezime Ljubenkov prvi put se spominje u 18. stoljeću u mjestu Čitluk u Hercegovini. Tada su živjeli tri brata s tim prezimenom, a nakon toga se prezime proširilo na druge dijelove Hercegovine te na ostale krajeve Hrvatske.Prema nekim izvorima, prezime Ljubenkov nastalo je od imena Ljubomir, dok drugi tvrde da dolazi od imena Ljuben, što znači "voljeni".

Prema jednoj legendi, Ljubenkovci su bili ratnici koji su se istaknuli u bitkama za oslobođenje Hrvatske od Turaka te su dobili ovo prezime kao znak zahvalnosti.U današnje vrijeme, prezime Ljubenkov zastupljeno je u svim dijelovima Hrvatske, posebno u Dalmaciji te u Hercegovini. Mnogi poznati sportaši, glumci i umjetnici nose ovo prezime, poput bivšeg hrvatskog nogometaša Ivana Ljubenkovića, redatelja Zdravka Ljubenovića te glumice Marije Ljubenkov.

Osim u Hrvatskoj, prezime Ljubenkov pronalazimo i u drugim zemljama, poput Srbije, gdje se javlja u obliku Ljubenković, te u Bosni i Hercegovini, gdje se često može čuti ovaj nadimak.Ukratko, prezime Ljubenkov ima slavensko porijeklo i dolazi od imena Ljuben, a ima različita značenja, poput "voljeni" ili "pun ljubavi". Prvi put se spominje u 18. stoljeću u Hercegovini, a danas se može naći u svim dijelovima Hrvatske te u drugim zemljama u regiji.