Značenje i porijeklo prezimena MAGAŠIĆ

Značenje prezimena MAGAŠIĆ: Odakle potječe i što znači?

Prezime MAGAŠIĆ jedno je od prezimena koja se susreću u Hrvatskoj, a nastalo je iz muškog imena Magaš. Prema etimološkom tumačenju, prezime MAGAŠIĆ označava osobe koje potječu od nekoga tko se zvao Magaš.

Sufiks -ić, koji se nalazi u prezimenu, ukazuje na to da se radi o patronimiku, odnosno o imenu oca.Prezime MAGAŠIĆ može se pronaći u različitim krajevima Hrvatske, pri čemu je najzastupljenije u središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji. Prema podacima iz 2020. godine, u Hrvatskoj živi oko 750 osoba s prezimenom MAGAŠIĆ.

Zanimljivo je da se prezime Magaš pojavljuje i u drugim zemljama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. U tim se zemljama prezime Magaš također tumači kao patronimik od imena Magaš.

Magaš je ime koje se danas rijetko koristi, no nekad je bilo prilično rasprostranjeno. Prema nekim izvorima, riječ Magaš dolazi od turske riječi mağaza koja označava dućan ili trgovinu. Drugi izvori, pak, navode da riječ potječe od starosjedilačkog imena Magaš, što bi značilo da je riječ o autohtonom hrvatskom imenu.U svakom slučaju, prezime MAGAŠIĆ i ime Magaš imaju zanimljivo etimološko porijeklo, a upućuju na nekoga tko je u prošlosti nosio to ime ili potječe od roditelja koji su ga nosili. Danas se prezime MAGAŠIĆ može susresti u različitim krajevima Hrvatske te u susjednim zemljama, a brojnost nositelja ovog prezimena pokazuje da je i dalje prilično rasprostranjeno.