Značenje i porijeklo prezimena ĐELAGIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ĐELAGIĆ: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime Đelagić je relativno rijetko prezime koje se javlja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Prezime Đelagić se u tim zemljama nalazi među 1000 najčešćih prezimena. U Hrvatskoj se najviše javlja u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, dok se u Bosni i Hercegovini najviše javlja u Unsko-sanskom kantonu.Prezime Đelagić, kao i mnoga druga prezimena, ima svoje porijeklo u zanimanju ili nadimku.

Pretpostavlja se da je prezime Đelagić nastalo od riječi đela, što znači da je netko bio zadužen za izradu ili popravak đela, odnosno drvenih ili metalnih oruđa za obradu zemlje.Prezime Đelagić se prvi put spominje u 16. stoljeću u Bosni i to u Kiseljaku, gdje se i danas može pronaći nekoliko obitelji s tim prezimenom.

Uz to, postoje i druge teorije o porijeklu prezimena Đelagić. Prema jednoj od njih, prezime potječe od turskog imena Deli Ali, koje bi se moglo prevesti kao Lud Ali ili Hrabri Ali. Ova teorija se temelji na činjenici da su Turci u Bosni bili prisutni od 15.

do 19. stoljeća i da su mnogi Bosanci tada preuzeli turska imena.Prezime Đelagić nije poznato samo u Bosni i Hercegovini, već i u susjednim zemljama kao što su Hrvatska, Srbija i Crna Gora. U Hrvatskoj su najpoznatiji predstavnici ovog prezimena slikari Zoran i Dijana Đelagić, dok se u Srbiji i Crnoj Gori ovo prezime javlja u manjem broju i uglavnom se nalazi u sjevernim dijelovima ovih zemalja.Ukupno gledajući, prezime Đelagić je relativno rijetko i ima svoje porijeklo u zanimanju ili nadimku osobe koja se bavila izradom ili popravkom drvenih ili metalnih oruđa za obradu zemlje. Danas se ovo prezime može pronaći u nekoliko zemalja, a najčešće se javlja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.