Značenje i porijeklo prezimena FLEGARIĆ

Značenje i porijeklo prezimena FLEGARIĆ: Sve što trebate znati

Prezime FLEGARIĆ, odnosno Flegarich kako se nekad zapisivalo, je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi manje od 100 osoba sa ovim prezimenom.

Međutim, to ne znači da ovo prezime nije vrijedno pažnje. U ovom članku ćemo se pobliže upoznati s njegovim značenjem i porijeklom.Prema jednoj teoriji, prezime FLEGARIĆ potječe od talijanske riječi "fiammeggiare" što znači zaiskriti, bljesnuti. Prezime bi moglo biti nastalo od nadimka koji se odnosio na osobu koja je bila poznata po tome što je imala živahan temperament ili je bila vrlo energična. Nadimak bi se mogao razviti u prezime kada bi se ta osoba počela češće koristiti nadimkom nego svojim pravim imenom i prezimenom.Druga teorija govori o mogućnosti da prezime FLEGARIĆ potječe od prezimena FLEGAR koji je bio često prezime na području Slovenije.

Prezime FLEGAR je nastalo od zanimanja flegar, što je bio naziv za osobu koja je bila zadužena za održavanje topničkog oružja i pripadajućih naprava. Ime zanimanja je nastalo od njemačke riječi "flieger" što doslovno znači letač. Naime, u srednjem vijeku, topništvo se smatralo vrlo naprednom vojnom tehnikom i ljudi koji su se bavili time su bili poznati kao "letači" jer su njihove sprave izgledale kao da lete.Prema jednoj priči, obitelj FLEGARIĆ se doselila u Hrvatsku iz Slovenije te su s vremenom prilagodili svoje prezime na hrvatski jezik.

Druga priča govori o tome da su se FLEGARIĆI naselili u Hrvatskoj nakon što su izbjegli iz Bosne i Hercegovine za vrijeme turske vladavine. Bez obzira na to koja priča je istinita, činjenica je da je prezime FLEGARIĆ danas rasprostranjeno u Zagrebu, Splitu i okolici te na otoku Krku.Ukratko, FLEGARIĆ je prezime koje je moglo nastati od talijanske riječi za "zaiskriti" i biti nadimak za energičnu osobu ili potjecati od prezimena FLEGAR koje je nastalo od zanimanja flegar. FLEGARIĆI su se naselili u Hrvatsku iz Slovenije ili iz Bosne i Hercegovine. Iako je ovo relativno rijetko prezime, ono ima svoju povijest i vrijedno je spomena.