Značenje i porijeklo prezimena HADŽOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena HADŽOVIĆ

Prezime Hadžović jedno je od mnogih prezimena koja su u upotrebi u Bosni i Hercegovini. Nastalo je od riječi "hadži", a označava osobu koja je obavila hodočašće u Meku, dok se sufiks "-ović" dodaje kako bi se označila pripadnost porodici.Prezime Hadžović prvi put se pojavilo u Bosni i Hercegovini u 16.

stoljeću, kada je Osmanlijsko carstvo vladalo ovim područjem. Ono što je zanimljivo jeste da su se Hadžovići uglavnom naseljavali u gradovima kao što su Sarajevo, Mostar, Zenica i Tuzla, dok su se u ruralnim područjima pojavljivala druga prezimena.Postoje različite teorije o porijeklu prezimena Hadžović.

Jedna od njih kaže da su Hadžovići poreklom iz Turske i da su se doselili u Bosnu i Hercegovinu u 16. stoljeću. Druga teorija kaže da su Hadžovići nastali od muslimanskih konvertita, odnosno da su nekad bili kršćani, ali su se preobratili na islam.

Uz to, postoje i teorije koje kažu da su Hadžovići poreklom iz arapskih zemalja, s obzirom na to da se riječ "hadži" odnosi na hodočašće u Meku, koje je svetilište za muslimane iz cijelog svijeta.S obzirom na to da su Hadžovići uglavnom bili gradski ljudi, bavili su se zanatima kao što su kovački, stolarski i krojački, dok su neki od njih bili i trgovci. Danas se prezime Hadžović može naći u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama koje su nekad bile dijelom Osmanlijskog carstva, kao što su Turska i Srbija.Ukratko, prezime Hadžović ima zanimljivo značenje koje ga razlikuje od drugih prezimena u Bosni i Hercegovini. Njegovo porijeklo još uvijek predstavlja misteriju, ali jedno je sigurno - Hadžovići su ostavili trag u bosanskohercegovačkoj istoriji i kulturi.