Značenje i porijeklo prezimena HAVELKA

Značenje i porijeklo prezimena HAVELKA: Sve što trebate znati

Prezime HAVELKA ima dugu povijest i korijene u Češkoj Republici. Ime je nastalo od muškog imena Havel, a dodavanjem sufiksa -ka pretvorilo se u prezime.

Prema nekim izvorima, ime Havel potječe od riječi havran, što na češkom znači gavran. Drugi izvori navode da ime potječe od riječi havlîk, što znači maleni hleb ili kruh, te se može povezati s nekim obiteljima koje su se bavile pekarskim zanatom.Prezime HAVELKA je vrlo rasprostranjeno u Češkoj Republici, ali i u susjednim zemljama poput Slovačke, Poljske, Mađarske i Austrije. U Hrvatskoj se prezime HAVELKA rijetko javlja, ali postoje obitelji s tim prezimenom u Gorskom kotaru i dijelovima Istre.U prošlosti su nositelji prezimena HAVELKA bili uglavnom seljaci, obrtnici i trgovci.

Među poznatijim nositeljima ovog prezimena je češki pisac i političar Vâclav Havel, koji je bio predsjednik Češke Republike od 1993. do 2003.

godine.Kao i kod većine prezimena, HAVELKA je tijekom povijesti mijenjao oblike i pisao se na različite načine. U nekim dokumentima može se pronaći zapis HAVEL, HABELEK, HAWELEK ili HAWLIK, koji su varijacije prezimena HAVELKA.Ukratko, prezime HAVELKA ima svoje korijene u Češkoj Republici, a ime potječe od muškog imena Havel. Prezime se može povezati s gavranom ili malenim hlebom, a nositelji su uglavnom bili seljaci, obrtnici i trgovci. Danas je prezime HAVELKA vrlo rasprostranjeno u Češkoj Republici i susjednim zemljama, dok se u Hrvatskoj rijetko javlja.