Značenje i porijeklo prezimena ILJIĆ

Značenje prezimena ILJIĆ: Odakle potječe?

Prezime ILJIĆ potječe iz Slavonije i dolazi od imena Ilja, koje je uobičajeno u Rusiji, a preneseno je u Slavoniju tijekom 17. i 18. stoljeća.

Preuzimanje imena kao prezimena često se događalo u hrvatskim krajevima koji su bili pod utjecajem Rusije ili Ruske pravoslavne crkve. Tako je ime Ilja postalo prezime Iljić, a kasnije se širilo i na ostale krajeve Hrvatske.Značenje prezimena Iljić je povezano s imenom Ilja, koje znači "Bog je moj spasitelj". Ovo ime se u Rusiji često pojavljuje kao skraćenica ili nadimak za ime Ilija.

U Hrvatskoj, prezime Iljić se prvi put spominje u 18. stoljeću, a najviše se raširilo u Slavoniji i Baranji.Prezime Iljić se danas nalazi u popisu 100 najčešćih prezimena u Hrvatskoj, te se može pronaći u većem broju gradova i mjesta diljem zemlje. Mnogi nositelji prezimena Iljić su se tijekom povijesti bavili različitim zanimanjima, kao što su trgovci, seljaci i obrtnici.Ukratko, prezime Iljić potječe iz Rusije, a preuzeto je u Slavoniji i ostalim dijelovima Hrvatske tijekom 17.

i 18. stoljeća. Značenje prezimena je povezano s imenom Ilja, koje znači "Bog je moj spasitelj". Danas se prezime nalazi među 100 najčešćih prezimena u Hrvatskoj i može se pronaći u različitim dijelovima zemlje.