Značenje i porijeklo prezimena ROKI

ROKI - značenje i porijeklo prezimena

Kad se govori o prezimenima, ona su često zanimljiva jer mogu otkriti mnogo toga o povijesti i kulturi određene regije ili obitelji. Jedno od takvih prezimena je ROKI. Riječ je o prezimenu koje je vrlo često u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji, ali i u drugim dijelovima zemlje.

Prema nekim izvorima, prezime ROKI ima korijene u ime Roko, koje je talijanskog podrijetla i koje u prijevodu znači Rok. Roko je talijanska verzija imena Roch, što je zapravo francusko ime koje se sastoji od dvije riječi - "roche" što znači stijena i "mont" što znači brdo. S obzirom na to da je riječ o imenu poznatom u cijelom svijetu, može se zaključiti da prezime ROKI nije specifično za Hrvatsku, već se pojavljuje i u drugim zemljama.

Ipak, postoje i druga tumačenja porijekla prezimena ROKI. Prema nekim izvorima, prezime ROKI potječe od Rokelja, što je bilo ime za ljude koji su radili na gradnji brodova na obalama Istre u 17. i 18.

stoljeću. Zanimljivo je da se prezime ROKI pojavljuje i u drugim zemljama, poput Slovenije i Italije, gdje se često javlja u obliku Rocco.U svakom slučaju, prezime ROKI je vrlo rašireno u Hrvatskoj, a među poznatijim nositeljima ovog prezimena su bili glumac Boris ROKI i nogometaš Igor ROKI. S obzirom na to da postoje različite teorije o porijeklu prezimena ROKI, za precizno određivanje njegovog značenja i porijekla potrebno je provesti detaljniju analizu.