Značenje i porijeklo prezimena KAŠUBA

Značenje prezimena KAŠUBA: Odakle potječe?

Prezime KAŠUBA jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj te se pronalazi i u drugim zemljama, poput Poljske i Ukrajine. Prezime KAŠUBA potječe od naziva etničke skupine Kašubi, koja živi na području sjeverozapadne Poljske, blizu granice s Njemačkom.

Kašubi su bili manjina u odnosu na većinsko stanovništvo, a svoje ime su dobili po regiji u kojoj su živjeli - Kašubiji. Regija se prostire na području između Pomeranije i Gdańska, a broji oko 300 000 stanovnika. Kašubi govore kašubijanskim dijalektom, u kojem se čuju utjecaji njemačkog i poljskog jezika.

Pretpostavlja se da je mnogo Hrvata s područja Dalmacije, posebno iz okolice Zadra, tijekom 17. i 18.

stoljeća doselilo u Poljsku i naselilo se na području Kašubije. To bi moglo objasniti zašto se prezime KAŠUBA najviše nalazi u Dalmaciji, dok se u ostatku Hrvatske i drugim zemljama pojavljuje u manjem broju.Također, postoji i drugačija teorija koja navodi da prezime KAŠUBA potječe od starog hrvatskog imena Kašuba, koje se odnosilo na osobu koja je bila rođena u Kaštelima, gradu u blizini Splita.Ipak, bez obzira na točno porijeklo prezimena KAŠUBA, činjenica je da je ono danas vrlo rasprostranjeno i prepoznatljivo u Hrvatskoj i drugim zemljama. Mnogi koji nose ovo prezime s ponosom ističu svoje korijene i povezanost s Kašubima te su ponosni na svoju kulturnu baštinu.