Značenje i porijeklo prezimena BRKANOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BRKANOVIĆ

Prezime Brkanović sastoji se od dva dijela: Brk-i-noić. Prema nekim izvorima, riječ "brk" potječe iz turskog jezika i označava "brkove".

Stoga bi se prezime Brkanović moglo prevesti kao "ljudi s brkovima" ili "brkati ljudi".Prema drugim izvorima, prezime Brkanović potječe od imena Brkan, a dodatak "ović" označava pripadnost određenoj obitelji. Ime Brkan potječe iz srpskog jezika, a znači "divlji" ili "neukrotiv".

Prezime Brkanović najčešće se javlja u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama bivše Jugoslavije poput Hrvatske i Srbije. U Bosni i Hercegovini najviše se nalazi u okolici Sarajeva, a najviše ih je u naselju Ilidža.

Postoji nekoliko poznatih osoba s prezimenom Brkanović. Među njima su poznati bosanskohercegovački nogometaši Elvir Bolić i Edin Džeko. Također, postoji i srednjovjekovni trgovački grad Brkanovac u Srbiji koji se može povezati s ovim prezimenom.U konačnici, značenje i porijeklo prezimena Brkanović ostaje predmet rasprava i ne postoji jedinstveno tumačenje. Međutim, činjenica da se ovo prezime najviše pojavljuje u Bosni i Hercegovini govori o njegovoj dubokoj povezanosti s ovim područjem i njegovom kulturnom naslijeđu.