Značenje i porijeklo prezimena MURETIĆ

Značenje i porijeklo prezimena MURETIĆ: Sve što trebate znati

Prezime MURETIĆ u Hrvatskoj se nalazi na 383. mjestu najčešćih prezimena, a nosi ga nešto malo više od 1,200 osoba. Iako se čini da je ovo prezime rijetko, ipak ima vrlo zanimljivo porijeklo i značenje.Prema stručnjacima za prezimena, MURETIĆ kršćanskog je podrijetla i dolazi od riječi "mur" što znači zid, ogradu, tvrđavu, no to ne znači da su svi nositelji ovog prezimena povezani s gradnjom i čuvanjem tvrđava.

Postoji nekoliko mogućih objašnjenja za značenje ovog prezimena.Jedno objašnjenje govori o tome da su se prvi nositelji prezimena MURETIĆ bavili zanatom koji je podrazumijevao gradnju zidova, ograđivanje vrtova ili neki drugi oblik zidne građe. Druga mogućnost je da se prezime odnosi na nekoga tko je živio u blizini zida, ograde ili tvrđave, pa je tako dobio nadimak koji se kasnije pretvorio u prezime. Treća mogućnost je da se prezime odnosi na nekoga tko je bio povezan s obranom zida ili tvrđave, ali i kao radnik ili kao vojnik koji je branio granice.Prema tome, MURETIĆ možemo protumačiti kao prezime koje ima veze s građevinskim zanatom, sa životom u blizini zida ili pak s obranom zida.

No, bez obzira na značenje, ovo prezime ima bogatu povijest u Hrvatskoj i nosi ga mnogi ljudi širom zemlje.Iako je prezime MURETIĆ rijetko, nekoliko je poznatih osoba koje ga nose. Jedan od najpoznatijih nositelja ovog prezimena je svakako Ivan Muretić, hrvatski slikar s početka 20. stoljeća, koji se posebno istaknuo po svojim portretima.

Također, postoje i drugi poznati Muretići, poput osnivača tvrtke Pliva, dr. Srećka Muretića ili pak nogometaša Luke Muretića.Ukratko, prezime MURETIĆ ima kršćansko podrijetlo i značenje vezano uz zid, ogradu ili tvrđavu. Iako je rijetko, nosi ga nekoliko poznatih osoba u Hrvatskoj.