Značenje i porijeklo prezimena REPOVEČKI

REPOVEČKI - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Repovečki prilično je rijetko prezime u Hrvatskoj, no ipak dosta zanimljivo s obzirom na njegovo porijeklo i značenje. Prema dostupnim podacima, Repovečki je prezime koje potječe iz ogulinskog kraja, točnije iz sela Repovica, odakle i dolazi njegovo ime.

Za značenje prezimena Repovečki ne postoji jedinstveno tumačenje. Jedna od teorija kaže da je prezime nastalo od imena Rep, koje je u prošlosti bilo uobičajeno ime u ovom kraju. Druga teorija smatra da je prezime dobilo naziv po nekom prirodnom obilježju ili zemljopisnom položaju mjesta Repovica, koji bi bio povezan s nekom vrstom litice ili uzvisine.Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj je bilo svega 13 osoba s prezimenom Repovečki. Najviše ih živi u Gradu Zagrebu i Karlovačkoj županiji, dok se manji broj nalazi u Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Iako je prezime Repovečki prilično rijetko, postoje neka poznata imena s ovim prezimenom. Tako je primjerice Ivan Repovečki bio poznati hrvatski slikar koji je djelovao u prvoj polovici 20. stoljeća.U svakom slučaju, prezime Repovečki predstavlja zanimljiv primjer prezimena koje je povezano s određenim zemljopisnim položajem, a čija je povijest i porijeklo još uvijek nerazjašnjeno.