Značenje i porijeklo prezimena NJEGIĆ

Značenje i porijeklo prezimena NJEGIĆ:

Prezime Njegić danas se nalazi u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, ali i u Sloveniji, Italiji, Austriji i Mađarskoj. Prezime se rjeđe može naći u ostatku svijeta, no većinom se odnosi na osobe iz bivše Jugoslavije.Prezime Njegić potječe od imena Njegoš, koje ima korijene u Crnoj Gori. Ime Njegoš označava osobu koja je mirna, spokojna i mudra.

Ova imena se koriste kod različitih naroda u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj.Prema nekim izvorima, prezime Njegić je nastalo pomalo nenadano. Naime, početkom 19. stoljeća u selu Njeguši kod Cetinja živjela je obitelj kojoj je bilo ime Njeguš. Jedan član ove obitelji umro je nakon čega se njegov sin odselio i promijenio prezime u Njegić.

Pretpostavlja se da je razlog bila želja za promjenom prezimena kako bi se izbjegla eventualna osveta zbog nekih nesuglasica unutar obitelji.Tijekom godina, prezime Njegić proširilo se u različitim dijelovima bivše Jugoslavije. Danas postoji mnogo osoba s ovim prezimenom koje su se uspješno integrirale u društvo u kojem žive. Također, postoje i poznate osobe s ovim prezimenom, poput crnogorskog književnika Petra II.

Petrovića Njegoša, koji je bio vrhovni vladar Crne Gore u drugoj polovici 19. stoljeća.Ukratko, prezime Njegić ima svoje korijene u Crnoj Gori, a danas se nalazi u različitim dijelovima bivše Jugoslavije. Prezime je nastalo od imena Njegoš, koje je označavalo osobu koja je mirna, spokojna i mudra. Iako je nastalo pomalo nenadano, prezime se proširilo tijekom godina i danas se koristi u mnogim krajevima.