Značenje i porijeklo prezimena CILER

Značenje prezimena CILER: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena CILER: Odakle potječe?Prezime CILER, koje se u Hrvatskoj može pronaći u manjem broju, potječe iz njemačkog jezika. Ovo prezime ima svoje korijene u staronjemačkom jeziku, a dolazi od riječi “Ziller”, što u prijevodu znači “potok”. Ovo prezime se na njemačkom jeziku piše kao “Ziller”, što su u vrijeme migracija i doseljavanja naši preci vjerojatno promijenili na “Ciler”.

Prezime CILER, koje se može pronaći u nekoliko europskih država, najviše u Njemačkoj i Austriji, ima interesantnu povijest. Naime, doseljavanje Nijemaca na područje današnje Hrvatske događalo se već u 18. stoljeću, a prezime CILER nalazimo u Popisu stanovništva iz 1857. godine.

Prema tom popisu, prezime CILER je bilo najzastupljenije u Međimurju, mada se može naći i u drugim dijelovima Hrvatske poput Zagreba, Rijeke, Zadra i Osijeka.Osim u Hrvatskoj, prezime CILER može se pronaći i u drugim dijelovima svijeta. Tako se u SAD-u i Kanadi prezime CILER nalazi u manjem broju, a najčešće se može pronaći u državama poput New Yorka, Pennsylvanije, Ohia, Ontarija i Quebeka.

U Australiji ga također ima u manjem broju, a nalazi se u državama poput Viktorije i Novog Južnog Walesa.Ukratko, prezime CILER potječe iz njemačkog jezika, od riječi “Ziller” što znači “potok”. Prezime CILER ima dugu povijest, a doseljavanje Nijemaca na područje Hrvatske se događalo još u 18. stoljeću. Danas se prezime CILER može pronaći u nekoliko europskih država, SAD-u i Australiji.