Značenje i porijeklo prezimena PEĆANIĆ

Značenje prezimena PEĆANIĆ: Odakle potječe ime?

Značenje i porijeklo prezimena PEĆANIĆ: Odakle potječe ime?Prezime Pećanić je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama poput Srbije i Bosne i Hercegovine. Zanimljivo je da se prezime Pećanić odnosi na ljude koji dolaze iz mjesta Pećane, koje se nalazi u blizini grada Zadra.Pećane su naselje koje je poznato po svojoj dugoj povijesti.

Naime, tu se nalazi crkva sv. Martina, koja je podignuta u 13. stoljeću.

Također, Pećane su bile poprište bitaka tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, koje se odvijalo u razdoblju od 1991. do 1995.

godine.Kao što smo već spomenuli, prezime Pećanić je izvedeno iz imena mjesta Pećane. Ime Pećane pak dolazi od riječi "peć", što je naziv za tip pećine koja se nalazi na ovom području. Pretpostavlja se da je ime Pećanić nastalo kao oznaka za ljude koji su dolazili iz ovog kraja, te se nakon nekog vremena pretvorilo u prezime.Interesantno je da se prezime Pećanić javlja uglavnom u Zadarskoj županiji, ali ga ima i u drugim dijelovima Hrvatske, kao i u susjednim zemljama. U nekim slučajevima, prezime se može pisati i kao Pećanin, što je varijanta istog prezimena.U svakom slučaju, prezime Pećanić je dio bogate hrvatske povijesti i kulture, te predstavlja dio identiteta ljudi koji dolaze iz ovog kraja.