Značenje i porijeklo prezimena PELIVANOVIĆ

PELIVANOVIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Pelivanović ima zanimljivo porijeklo i značenje. Prema nekim izvorima, Pelivanovići potječu iz Hercegovine, s područja između Mostara i Trebinja. Drugi izvori navode da su Pelivanovići došli u Hercegovinu iz Crne Gore, a da su prije toga bili u Turskoj.

Značenje prezimena Pelivanović je također interesantno. Prema jednoj teoriji, Pelivan dolazi od turske riječi "pala" što znači "borba, sukob". Ova teorija sugerira da su Pelivanovići možda bili borci ili ratnici. Druga teorija kaže da Pelivan dolazi od arapske riječi "falah" što znači "uspjeh, prosperitet".

Ova teorija sugerira da su Pelivanovići bili uspješni trgovci ili zemljoposjednici.Interesantno je da se prezime Pelivanović ne javlja u velikom broju u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi samo 67 osoba s ovim prezimenom.

Najviše Pelivanovića živi u Sarajevu i okolici, te u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.U svakom slučaju, prezime Pelivanović ima svoju povijest i značenje. Bez obzira na to koja teorija je točna, Pelivanovići su sigurno imali važnu ulogu u nekom dijelu povijesti. Danas se ovo prezime rijetko koristi, ali to ne umanjuje njegovu vrijednost i značaj.