Značenje i porijeklo prezimena GREGORINA

Značenje prezimena GREGORINA: Odakle potječe?

Prezime Gregorina vrlo je rijetko prezime koje se danas može pronaći u Hrvatskoj. Značenje ovog prezimena može se pronaći u njegovom porijeklu.Prezime Gregorina potječe od muškog imena Gregorije, koje je grčkog podrijetla. Ime Gregorije dolazi od grčke riječi "gregorein", što znači "budan" ili "onaj koji bdije".

U prošlosti se ovaj naziv često koristio za osobe koje su bile zadužene za čuvanje grada ili sela tijekom noći.Prema jednoj teoriji, prezime Gregorina potječe iz Istre, a prema drugoj teoriji, iz Dalmacije. Pretpostavlja se da je prezime nastalo u 18. ili 19.

stoljeću, kada su se osobe s imenom Gregorije počele prezivati po svom imenu.Danas se prezime Gregorina može pronaći u nekoliko gradova u Hrvatskoj, poput Rijeke, Pule i Zagreba. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi manje od 50 osoba s ovim prezimenom.U svijetu se prezime Gregorina može pronaći u Brazilu, gdje je došlo s hrvatskim imigrantima u 19.

i 20. stoljeću. Također se može pronaći u Sloveniji i Italiji, gdje se pojavljuje u manjem broju.Ukratko, značenje i porijeklo prezimena Gregorina leže u grčkom muškom imenu Gregorije, koje znači "budan" ili "onaj koji bdije". Prezime potječe iz Istre ili Dalmacije, a danas se može pronaći u nekoliko gradova u Hrvatskoj i širom svijeta.