Značenje i porijeklo prezimena PERČINLIĆ

Značenje prezimena PERČINLIĆ: Odakle potječe?

Prezime Perčinlić je vrlo rijetko prezime u Hrvatskoj, te se prema nekim statistikama nalazi na 10.166. mjestu najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prezime se uglavnom pojavljuje u Zadarskoj županiji, a rijetko se pojavljuje u drugim dijelovima Hrvatske.

Prezime Perčinlić je nastalo od muškog imena Perčin. Riječ Perčin se može povezati s turskim jezikom, te bi mogla dolaziti od turskog imena Perçin, koje znači "šiljak". Ovo bi moglo ukazivati na turski utjecaj u ovom dijelu Hrvatske tijekom povijesti. Međutim, nije sigurno da li je ovo ispravno tumačenje prezimena.Postoji i druga teorija o porijeklu prezimena Perčinlić, a koja se odnosi na grčki jezik.

Prema ovoj teoriji, prezime bi moglo potjecati od grčkog imena Perseas, koje je bilo ime grčkog junaka u mitologiji. Varijacija ovog imena je Perseus, a postoji teorija da bi riječ Perčin mogla biti izvedena iz imena Perseus.Prema nekim izvorima, prezime Perčinlić se prvi put spominje u 18.

stoljeću u mjestu Petrčane, koje se nalazi nedaleko grada Zadra. Prezime je vjerojatno nastalo kao nadimak za osobu koja je bila povezana sa mjestom Petrčane ili je tamo živjela.U svakom slučaju, porijeklo prezimena Perčinlić ostaje nejasno te možemo samo nagađati o tome kako je nastalo. Rijetkost prezimena Perčinlić može ukazivati na to da se radi o manjem plemenu ili obitelji koja se kasnije preselila u ovaj dio Hrvatske.