Značenje i porijeklo prezimena BRMALJ

Značenje i porijeklo prezimena BRMALJ: Povezanost s riječju brmača

Prezime BRMALJ spada u kategoriju rijetkih prezimena u Hrvatskoj. Nalazimo ga uglavnom na području Dalmacije, odnosno u gradovima i mjestima kao što su Split, Solin, Kaštela, Klis, Sinj, Šibenik, Trogir, Zadar, Biograd na Moru i dr.Prezime BRMALJ nastalo je od riječi brmača, što je nekada bila vrsta konopca, a danas se koristi za opisivanje osobe koja je uvijek aktivna i radi puno poslova.

Prezime BRMALJ je dakle nastalo od osobe koja je bila poznata po svojoj vještini izrade i korištenja brmača, ili od osobe koja je bila vrlo aktivna i radna.Uz ovu popularnu teoriju postoji i druga teorija o porijeklu prezimena BRMALJ. Naime, neki smatraju da prezime potječe od starog hrvatskog imena Brmislav, koje je bilo vrlo popularno u ranom srednjem vijeku. Prema ovoj teoriji, prezime BRMALJ bi se moglo prevesti kao odnosno izvedeno od imena Brmislav.Bez obzira na to koja teorija je točna, prezime BRMALJ ima svoju bogatu povijest.

U srednjem vijeku bilo je poznato nekoliko osoba s ovim prezimenom koje su bile značajne osobe u društvu. Poznati su bili Brmalj iz Kaštela koji je živio u 15. stoljeću te Brmalj iz Splita koji je živio u 16.

stoljeću.Danas su nositelji prezimena BRMALJ pretežno građani Dalmacije, a iako je prezime rijetko, ipak postoji i nekoliko poznatih osoba s ovim prezimenom, kao što su primjerice Ivana Brmalj, hrvatska odbojkašica, ili Ante Brmalj, hrvatski nogometaš.Ukratko, prezime BRMALJ ima svoje podrijetlo u riječi brmača, koja označava aktivnu i vrijednu osobu. Iako postoji i druga teorija o porijeklu prezimena, najvjerojatnije je da je službeni naziv dobilo po nekome tko je bio poznat po izradi brmača. Nositelji prezimena BRMALJ danas su uglavnom građani Dalmacije, a povijest ovog prezimena može se pratiti kroz pojedince koji su ga nosili tijekom srednjeg vijeka.