Značenje i porijeklo prezimena KADLEC

Značenje i porijeklo prezimena KADLEC: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime KADLEC vrlo je često u Sloveniji, gdje potječe iz regije Kranjske Gore. Značenje ovoga prezimena proizlazi iz njegove etimologije, koja se vezuje uz zanimanje krojača. Naime, riječ "kadil" na slovenskom jeziku znači škarice, a "kadilec" je krojač.

Prvi pismeni tragovi o prezimenu KADLEC datiraju u 17. stoljeće i pronađeni su u okolici Kranjske Gore te u obližnjim slovenskim gradovima i selima. Tijekom vremena, prezime se proširilo na druge krajeve Slovenije te na dijelove Hrvatske, Austrije i Njemačke.Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Sloveniji živi 10.416 osoba s prezimenom KADLEC, što ga čini 60. najčešćim prezimenom u državi. Najveći broj nositelja prezimena živi u Mariboru, Ljubljani i Kranju.

U Hrvatskoj živi oko 500 osoba s ovim prezimenom, a najviše ih je u Zagrebu i okolici.U Njemačkoj i Austriji prezime se pojavljuje uglavnom u regiji oko grada Linza i u pokrajini Koruškoj.Uz to, postoje mnoge varijante ovog prezimena u različitim jezicima i dijalektima, kao što su Kadleček, Cadelca i Kadlecova.S obzirom na čestu pojavu ovog prezimena u Sloveniji, može se zaključiti da je riječ o prezimenu s dubokim korijenima u slovenskoj povijesti. Također, geografska rasprostranjenost prezimena u drugim zemljama upućuje na mogućnost migracije nositelja ovog prezimena te na njegovu širu povijesnu važnost.