Značenje i porijeklo prezimena ZDELIČAN

Značenje prezimena Zdeličan: Odakle potječe?

Prezime Zdeličan jedno je od rijetkih prezimena koje se u Hrvatskoj pojavljuje samo u jednom kraju - u Dalmatinskoj zagori, točnije u općinama Zagvozd i Šestanovac. Zanimljivo je da se prezime Zdeličan uopće ne pojavljuje u drugim dijelovima Hrvatske, a još manje u svijetu.Pretpostavlja se da je prezime Zdeličan nastalo od imena Zdelo, koje se vjerojatno odnosi na neki oblik nadimka ili osobnog imena.

Međutim, nema konkretnih dokaza koji bi potvrdili točan izvor prezimena.Zdeličan se prvi put spominje u pisanim dokumentima početkom 18. stoljeća, a najviše se pojavljuje u drugoj polovici 19.

i početkom 20. stoljeća. Prezime je uglavnom prisutno u selima Rašćane, Kamenmost i Duge Njive, a danas postoji nekoliko obitelji s tim prezimenom u Šestanovcu i Zagvozdu.

Iako se radi o rijetkom prezimenu, ljudi koji ga nose ponosni su na svoje porijeklo i čuvaju tradiciju svojih predaka. Prema nekim pričama, prvi Zdeličani bili su stočari i poljoprivrednici koji su se bavili uzgojem stoke i proizvodnjom mliječnih proizvoda. Danas se obitelji s prezimenom Zdeličan bave različitim zanimanjima, no većina ih i dalje živi na području Dalmatinske zagore, čime čuvaju svoju tradiciju i kulturu.